Vandaag is het Wereld COPD Dag. COPD is een chronische longziekte en heeft een grote impact op iemands dagelijks leven. Als longverpleegkundigen bij TWB bieden wij cliënten met COPD de begeleiding die zij nodig hebben om met hun ziekte om te gaan.
We zullen ons even voorstellen. Wij zijn Lotte den Hollander en Lisette Schreurs en werken als longverpleegkundige bij TWB. We werken samen in het gehele werkgebied van TWB, Onze cliënten worden vooral naar ons verwezen door de longartsen, kinderartsen, longverpleegkundigen van het ziekenhuis en huisartsen. Maar ook collega’s uit de wijk vragen ons regelmatig om hulp.
Ons werk bestaat uit het begeleiden van cliënten met longproblematiek, zoals COPD (bronchitis en longemfyseem), longfibrose, astma, maar ook mensen die klachten houden na een doorgemaakte corona infectie. Wij geven advies, instructies en voorlichting op alle gebieden die van invloed zijn op de longproblemen. Bijvoorbeeld:
- Instructie over inhalatie
- Gebruik van zuurstof in de thuissituatie en onderweg
- Aanpassingen doen in de woning als er een allergie in het spel is, maar ook voorlichting geven over hoe allergische en niet-allergische prikkels (die van invloed kunnen zijn op benauwdheid) voorkomen kunnen worden
- Samen opstellen van leefregels (denk aan het stoppen met roken, inrichting van de woning, beweging opstarten, fysiotherapie etc.)
- Advies over energie management
- Belang van goede voeding
Ook scholen we onze collega’s op het gebied van inhalaties, zuurstofgebruik en aandachtspunten bij de longpatiënten. Er zijn zoveel mogelijkheden m.b.t. verschillende inhalatoren, maar ook op zuurstof gebied staan de ontwikkelingen niet stil en wordt het gebruiksvriendelijker. Denk bijvoorbeeld aan de kleine mobiele concentrators waar veel cliënten enorm mee geholpen zijn.
Waar nodig schakelen we met andere disciplines. Denk aan de ergotherapeut, de fysiotherapeut, WMO, diëtist etc. We gaan ook wel eens op bezoek bij een school om de leerkracht informatie te geven over de astma van een kindje..
Wat ons werk zo leuk maakt is de diversiteit van de cliënten. Denk alleen al aan de leeftijd van 0 tot 100 en de gehele sociale situatie waarin de cliënt zich bevindt. De meerwaarde die we kunnen hebben naar ouders, verzorgers en gezinsleden is mooi. Het is niet zo dat cliënten niet willen investeren in hun gezondheid, maar ze weten vaak niet hoe. We merken dat cliënten het fijn vinden dat we de tijd nemen om alles eens rustig uit te leggen en ook de drempel om vragen te stellen, is niet meer zo hoog. En wij krijgen daar een hoop dankbaarheid voor terug.
Iets wat we vaak tegenkomen is dat cliënten die al jarenlang een puffer gebruiken dit op hun eigen manier zijn gaan toepassen. Wat soms een zeer negatief gevolg heeft op hun klachten. Denk aan het weglaten van de voorzetkamer bij een dosisaerosol, want “dat is zo’n onding”. Of een lekker luchtje in huis om de aanwezige lucht van de hond te maskeren. Maar ook die fijne open haard of houtkachel, of die gezellige kaarsjes rond kerst. Veel gewoontes zijn er in geslopen, cliënten zijn gewend om benauwd te zijn en weten niet beter… Met de juiste begeleiding en advies vanuit ons wordt dit dan weer opgelost.
Tijdens de corona tijd zagen we dat cliënten veel minder snel aan de bel trokken, velen zijn in isolement geraakt of wachten nog steeds op dat telefonische consult. Dan is het fijn dat wij bij hen aan tafel kunnen gaan zitten, de tijd nemen en een kopje koffie mee drinken (al is dat vaak alleen al om te kijken hoe deze ADL activiteit ze af gaat).
Een groot voordeel aan onze zorg is dat er geen medische verwijsbrief nodig is. Ik zeg altijd: “Al belt de buurvrouw, als we wat kunnen doen dan zijn we er voor de cliënt.”