TWB maakt gebruik van Cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden op onze website.
Met de toenemende vergrijzing van cliënten en zorgprofessionals, stijgende zorgkosten, en de wens van cliënten om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, komt de toegankelijkheid en toekomstbestendigheid van de zorg in de knel. Re-ablement en de preventie van zorg(uitbreiding) zijn belangrijke onderwerpen om de zorg toekomstbestendig te houden. Met de inzet van Preventie en Re-ablement maatregelen wordt de gezondheid van mensen bevorderd, waardoor cliënten langer zelfstandig kunnen blijven doen waar ze blij van worden.
Een van de manieren om Preventie en Re-ablement mogelijk te maken, is het bevorderen van lichaamsbeweging. Hierdoor worden cliënten fitter, behouden ze balans en wordt hun kracht versterkt. Binnen TWB zijn we dan ook bezig met een aantal projecten op dit onderwerp om cliënten te versterken in hun fysieke capaciteit, waardoor de behoefte aan hulp afneemt en cliënten worden gestimuleerd in hun zelfstandigheid.
TWB is eind 2021 gestart met het project ‘Bewegen met Aandacht’. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van het platform, de app en de trainingsmethode van DigiRehab. De vaste zorgprofessionals trainen met onze cliënten gedurende 12 weken, 2 x 20 minuten per week aan balans, conditie en kracht. In de tool wordt de ondersteuningsbehoefte van de cliënt geregistreerd, worden instructievideo’s van de beweegoefeningen getoond en wordt het effect van de training op de fysieke gesteldheid en functioneren van de cliënt gemeten. De cliënt ontvangt hierbij een gevarieerd en op maat gemaakt trainingsprogramma. Hierbij zien we diverse positieve effecten zoals een verbeterde fysieke capaciteit van de deelnemende cliënten (met 14%) en een verlaagde behoefte aan hulp (met 16%). Dit resulteert in een positieve afname van de zorginzet. Ook de zorgprofessional haalt meer voldoening uit het werk en voelt zich energieker en vitaler. Bekijk het verhaal van Mien Klink- van Ham hiernaast.
Na een aantal succesvolle pilots onder andere door middel van het internationale onderzoek Precaise wordt Bewegen met Aandacht nu ingezet over het gehele werkgebied van TWB. Het aanbod van Bewegen met Aandacht is hierdoor verder geoptimaliseerd met een dedicated beweegteam en een specifieke aanpak van preventie, door middel van DigiPrehab, als onderdeel van Maatschappelijke Ondersteuning , en re-ablement, door middel van DigiRehab met inzet vanuit Verpleging & Verzorging. Hierbij houden we ook rekening met de doorverwijzingen die vervolgens (naar het sociale domein) mogelijk zijn.
Door Bewegen met Aandacht verder uit te breiden, verhogen we de levenskwaliteit en de zelfredzaamheid van steeds meer cliënten. Bovendien kunnen we hierdoor het programma voortdurend blijven verbeteren.
Hiernaast draagt ook het project ‘Zelf’ bij aan Preventie en Re-ablement, in de vorm van een training voor onze collega’s. Collega’s leren hierbij op een interactieve en leuke manier hoe ze cliënten optimaal kunnen stimuleren in hun beweging, dagelijkse activiteiten en zelfredzaamheid. ‘Bewustwording eigen gedrag’ is hierbij het uitgangspunt.
Traditioneel is de zorg zo ingericht dat er voor een cliënt gezorgd wordt en dat er vaak taken uit handen worden genomen om vanuit een goed zorg-hart iemand zo goed mogelijk te ondersteunen. Echter is het gevolg hierbij vaak, dat wanneer iemand een bepaalde taak of beweging niet vaak meer zelf doet, de mobiliteit om deze handeling te verrichten sterk afneemt. Hierbij neemt de zelfredzaamheid stukje bij beetje af, waardoor je steeds minder vaak kan doen wat je zo graag nog zelf zou willen doen. Het uitgangspunt van het programma ‘ZELF’ is bewegingsgerichte zorg: een zorg-filosofie waarbij cliënten binnen en buiten elk zorgcontact gestimuleerd worden om zo actief mogelijk deel te nemen in dagelijkse, fysieke en welzijnsactiviteiten, rekening houdend met hun capaciteiten. Zo veranderen we samen het principe van zorgen voor naar zorgen dat, blijven cliënten langer fit en vitaal, en kunnen ze langer blijven doen waar ze blij van worden. Ook onze collega’s halen meer voldoening uit hun werk en voelen zich energieker en vitaler.
Dit project is onder leiding van de Universiteit Maastricht gestart medio 2020. Naar aanleiding van de eerste positieve resultaten van de inzet van de training in Rucphen is de training verder uitgerold naar de overige clusters van TWB. In zijn laatste versie bestaat de training uit 3 bijeenkomsten. Wanneer alle clusters van TWB getraind zijn en het principe van bewegingsgerichte zorg ingedaald is in het DNA van de zorg, zal de training geborgd worden in een digitale versie in het Leermanagement Systeem. Zo kunnen nieuwe collega’s op een laagdrempelige manier kennis maken met deze werkwijze en kunnen bestaande collega’s ten alle tijde hun kennis met betrekking tot dit onderwerp opfrissen. Uiteraard wordt het onderwerp verder geborgd in de bestaande casuïstiekbesprekingen en themabijeenkomsten van TWB.