Wijkverpleegkundige zijn bij TWB in het mooie West-Brabant, wie wil dat nou niet? Nou, wij in ieder geval wel! Beiden, inmiddels wel geruime tijd geleden, afkomstig uit de “intramurale wereld” waren wel toe aan een nieuwe uitdaging. En er ging letterlijk een wereld voor ons open. Want in plaats dat we op de afdelingen de scepter zwaaiden en het risico liepen lekker met de bewoners mee te hospitaliseren, gingen we nu van bewoners naar cliënten, van woon/werkverkeer naar cliëntroutes, van een vaste locatie naar een wijk, van afdeling naar voordeur en van geheel aangepaste badkamers naar, in het slechtste geval, een afwasteiltje. Het is even wennen bij de cliënt thuis waar je binnen al zoveel kunt aflezen, als je tenminste een beetje rondkijkt. Misschien herken je het wel van je eerste nog ietwat nerveuze huisbezoek; je stelt de vraag “ heeft u kinderen?”, terwijl de hal en woonkamer behangen zijn met foto’s van inderdaad je raadt het al…de kinderen. De inventiviteit en flexibiliteit die je moet hebben, omdat je in de thuissituatie nu eenmaal geen verband- en hulpmiddelen uit de kast haalt, en je de achterbak van je auto of de mand op je fiets al snel de vorm van een uit de hand gelopen verbanddoos aan begint te nemen. Thuis, waar geen collega of arts rondloopt, die je even snel aan zijn of haar jasje kunt trekken en waar je vooral moet vertrouwen op jouw eigen deskundigheid. En dan de huisarts, nog helemaal verknocht aan de wijkverpleegkundige die net met pensioen is, en zich afvraagt wat jij nu weer komt brengen. In “jouw” wijk waar je ineens zomaar de verantwoording voor zestig of meer cliënten hebt en jouw signalerende rol dus van cruciaal belang is om de juiste zorg te indiceren, organiseren en daarmee de gezondheid te bevorderen. Of waar jouw hart juist ligt bij de palliatieve zorg en jij in het hospice team als wijkverpleegkundige het aanspreekpunt bent. Het vraagt allemaal organisatietalent, want je stuurt daarnaast de teams ook nog zorginhoudelijk aan en zorgt dat de deskundigheid en kwaliteit gewaarborgd is. En of dat alles nog niet genoeg is ben je ook op de hoogte van alle wet- en regelgeving in de zorg. Kortom je bent een ondernemend typje! Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen en heb je collega’s en ondersteunende diensten, die altijd bereid zijn om je te helpen.
Maar als je dan, eenmaal goed ingewerkt en alles een beetje onder controle, door je wijk fietst dan heb je een gevoel van zelfstandigheid, vrijheid en trots…dit is MIJN wijk!
Heb je de smaak al te pakken gekregen? Dan kun je bij TWB deze prachtige functie nog verder uitbreiden. Inmiddels ben je kind aan huis in het wijkgebouw en wordt je door de huisarts op handen gedragen. Het wordt tijd om je blik te verbreden en je fietst dus weer een rondje door je wijk en kijkt eens wat beter rond welke voorzieningen er allemaal te vinden zijn. Je loopt eens binnen bij de lokale buurtsuper of op het gemeentehuis om de collega’s van de WMO te bezoeken. Je gaat in gesprek met de woningbouwvereniging, jongerenwerk, welzijnsorganisaties en krijgt zo een goed beeld wat er allemaal in jouw wijk te doen is en wie je waar naartoe kunt doorverwijzen. Kortom je gaat je netwerk eens flink uitbreiden en bekijkt samen wat jullie kunnen betekenen om de wijk gezond en leefbaar te houden. Ook ga je eens kijken welke “doelgroepen” er in jouw wijk vertegenwoordigd zijn, zodat je al preventief aan het werk kunt. In de regio Woensdrecht wordt bijvoorbeeld veel mantelzorg verleend, waardoor er een behoorlijke belasting op de naasten rust. Belangrijk is dan om na te gaan of er binnen jouw regio ook voldoende ondersteuning is voor de mantelzorgers om problemen voor te zijn. Als dan blijkt dat deze ondersteuning onvoldoende is dan ga je samen met je netwerk kijken hoe dit beter kan. Ook heeft ieder dorp/stad wel de bekende “zorgmijder” , in sommige gevallen ook wel de “dorpsgek” genoemd. Zo was daar in Hoogerheide een meneer die dagelijks met een “geleend” winkelwagentje van de Jumbo op pad ging en die tijdens zijn toer door het dorp overal en nergens ging zitten om even uit te rusten . De gezondheid van deze meneer liet zeer te wensen over en de huisarts had gevraagd om eens een bezoekje te brengen. Dat vond meneer niet zo’n goed idee, want het ging prima met hem en hij had het niet zo op “vreemden”. Het volgende half jaar ben ik daarom geregeld door Hoogerheide gaan fietsen op zoek naar meneer en steeds als ik hem op een bankje of stoeprand aantrof bij hem gaan zitten om een praatje te maken. Zo hebben we langzaam vertrouwen opgebouwd en mocht ik van lieverlee ook bij deze meneer in huis komen. Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk konden we stapje voor stapje zorgen dat hijzelf, maar ook zijn leefomgeving, gezonder werd. Dat geeft een boel voldoening en maakt ons vak zo mooi! Vind jij dat ook? Dan is wijkverpleegkundige Netwerk en Preventie vast iets voor jou!
Nog steeds blij met wat je leest, alle ballen nog in de lucht en is je ambitiebal nog steeds niet leeg? Dan gaan we nog een stapje verder, want bij TWB hebben we voor ervaren wijkverpleegkundigen en van die types die overal wat van vinden en zich overal mee willen bemoeien nog een mooie functie bedacht, namelijk die van senior wijkverpleegkundige. Dat klinkt goed hè, maar dat is dan ook een hele verantwoordelijkheid, want naast je werk als wijkverpleegkundige stuur je samen met de zorgmanager het hele cluster aan. Jij voor de zorginhoud en de zorgmanager op beleidsmatig vlak. Je snapt wel dat het dan wel wenselijk is dat je redelijk met elkaar op een lijn zit anders wordt het al snel een warboel. Je bent als senior als het ware de vertegenwoordiger voor jouw club wijkverpleegkundigen, je motiveert en inspireert, haalt input bij hen op en informeert hen over de afspraken die gemaakt zijn. Maar je leert ook cijfers lezen en interpreteren, je merkt hoe leuk het is dat je daar invloed op kunt uitoefenen. En soms ook minder leuk, omdat de cijfers nou eenmaal niet altijd doen wat jij zou willen. Je legt direct verantwoording af aan het bestuur en dat is soms best spannend kunnen wij je vertellen. We merken ook dat anderen binnen TWB het soms ook spannend vinden dat “wij” ineens zoveel verantwoordelijkheid krijgen en dat dit weleens een beetje “schuurt”. Maar zolang we allemaal onze “winkeltjes” binnen TWB openstellen voor iedereen en gebruik maken van elkaars expertise en ervaring ontstaat er een warenhuis voor de cliënt waar deze alles kan halen wat nodig is, en zo helemaal op maat “gekleed” naar buiten gaat. Bij TWB doen we dat namelijk samen! Als senior wijkverpleegkundige sta je aan het roer in een professionele organisatie en krijg je de kans zelf de koers te bepalen. Wie wil dat nou niet?
We begrijpen dat je inmiddels staat te springen om bij TWB aan de slag te gaan want (senior) wijkverpleegkundige bij TWB….dat is een vak apart!
Bianca Buuron en Judith Oosterbos
(senior) wijkverpleegkundigen TWB