Spring naar content

Thuisbegeleiding

Het dagelijks leven kan onoverzichtelijk en uitdagend zijn. Met thuisbegeleiding helpen we u om structuur te geven aan uw dagelijks leven. Zodat u dat straks weer helemaal zelf kunt.

Wat is thuisbegeleiding?

Thuisbegeleiding is er voor iedereen die hulp nodig heeft om het dagelijks leven te structureren. Dat kunnen gezinnen zijn. Ouderen. Mensen met psychische problemen. Of mensen met een verstandelijke beperking.

Wanneer u thuisbegeleiding van ons krijgt, komen wij u thuis helpen met alledaagse dingen. We kijken hoe het nu doet en hoe het beter zou kunnen. Met persoonlijke aandacht krijgt uw leven meer structuur en dat maakt het overzichtelijker. Daarnaast helpen we u om mensen om u heen te verzamelen die u om hulp kunt vragen als dat nodig is.

Vraag en antwoord

Hoe vraag ik thuisbegeleiding aan?

Om thuisbegeleiding te krijgen heeft u een Wmo-indicatie nodig. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. U regelt dit via uw gemeente. De meeste gemeenten hebben een speciaal Wmo-loket. 

Als u voor lange tijd intensieve zorg nodig heeft, kunt u een indicatie aanvragen vanuit de Wet langdurige zorg. Dit noemen we ook wel een Wlz-indicatie. Die vraagt u aan via het CIZ.

Wilt u als gezin thuisbegeleiding? Dan kunt u dit in sommige gemeenten ook aanvragen via het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Wat kost thuisbegeleiding?

De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten voor de thuisbegeleiding. U moet zelf nog een klein deel betalen. Hoeveel dat is, kan een medewerker van het Wmo-loket van uw gemeente u vertellen. 

Heeft u een Wlz-indicatie? Dan betaalt het zorgkantoor een deel van de kosten van de zorg. U moet hier zelf ook wat voor betalen. Hoeveel dat is, hangt af van uw inkomen. Op de website van het CAK kunt u dit zelf berekenen.

Komt u er niet uit? Bel dan onze collega’s van de Zorgcentrale op 088 560 2000. Zij helpen u graag verder.