Wettelijk vertegenwoordiger
Soms kan een cliënt de gevolgen van beslissingen niet goed meer overzien. Dan is een cliënt niet wilsbekwaam. Volgens de wet hebben deze cliënten recht op een wettelijk vertegenwoordiger. Deze vertegenwoordiger neemt beslissingen namens de cliënt.


Wat is een vertegenwoordiger?
Met hulp en zorg van TWB kunnen cliënten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit doen wij in goed overleg met de cliënten en hun naasten. We vinden het belangrijk dat onze cliënten zo veel mogelijk zelf beslissen. Als een cliënt zelf niet meer kan zeggen wat hij wil, neemt een vertegenwoordiger deze taak over. Zo krijgt de cliënt toch de juiste zorg. Iedereen kan vertegenwoordiger worden. Als vertegenwoordiger helpt u met het maken van de keuzes voor de juiste zorg.

Wie is de vertegenwoordiger?
Soms kan een cliënt zelf geen beslissingen meer nemen. Bijvoorbeeld bij dementie. Of bij een verstandelijke beperking. Volgens de wet hebben deze cliënten recht op een vertegenwoordiger. Deze vertegenwoordiger neemt beslissingen namens de cliënt. Daarbij doet de vertegenwoordiger wat het beste lijkt te zijn voor de cliënt.
In de wet staat ook wie de vertegenwoordiger van de cliënt is. Daarbij geldt deze volgorde:
- Curator of mentor
We kijken eerst of de cliënt al een curator of mentor heeft. Die heeft een rechter dan al eerder aangewezen. - Schriftelijk gemachtigde
Is er geen curator of mentor? Dan kijken we of de cliënt iemand via een brief met handtekening als vertegenwoordiger heeft gekozen. We noemen die persoon de schriftelijk gemachtigde. De cliënt moet deze brief zelf hebben geschreven. En het is belangrijk dat de cliënt in die tijd nog wel zelf beslissingen kon nemen. - Levenspartner of familie van de cliënt
Is zo’n brief er niet? Dan wordt de levenspartner van de cliënt de vertegenwoordiger. Of gaat de taak van vertegenwoordiger naar een ouder, kind, broer, zus, grootouder of kleinkind van de cliënt.
Wilt u meer informatie over het regelen van een wettelijk vertegenwoordiger? Kijk dan op de website van de overheid regelhulp.nl of op de website goedvertegenwoordigd.nl.

Wat doet een vertegenwoordiger?
Als wettelijk vertegenwoordiger helpt u om de zorg en behandeling te regelen als de cliënt dit zelf niet meer kan. Wij bespreken alles rondom de zorg met u. Als zorginhoudelijk vertegenwoordiger heeft u de volgende taken:
- U geeft namens de cliënt officieel toestemming voor onze zorg. Dat betekent dat u uw handtekening onder het zorgplan zet. Als dat kan, betrekt u de cliënt in de beslissingen over de zorg.
- U bepaalt wie het cliëntdossier mag lezen als de cliënt dit zelf niet kan vertellen.
Bent u vertegenwoordiger en bent u tijdelijk afwezig?
Bent u als zorginhoudelijke vertegenwoordiger door ziekte of door andere reden niet bereikbaar? Of bent u niet meer de vertegenwoordiger van de cliënt? Bespreek dit met de cliënt en zorg voor een vervangende vertegenwoordiger. Laat het ons weten via uw verpleegkundige of bel naar onze Zorgcentrale 088 560 2000.